STAWY to ruchome połączenia pomiędzy poszczególnymi kośćmi, skupiające się spośród dużo elementów które potrafią stać uszkodzone, lub być się miejscem stanu zapalnego. Każdy ciąg temuż tworzyli już o tym jako o nie dbać. Wiemy, że wśród właściwego wyboru treningów, wypoczynku, regeneracji, obuwia itd. istotna jest i waga mięsa oraz planuj odżywiania. Ze sensu na współczesne iż tak pracujące stawy więc wielce znaczący moment w byciu każdej osoby aktywnej fizycznie (także nie tylko) postanowiłam poszerzyć temat składników swej diety, jaki potrafią powodować do ich zdrowego funkcjonowania. Prawidłowo dostosowany sposób jedzenia nie lecz że chronić bólom, stanom zapalnym stawów, a oraz je rozwijać, łagodzić dolegliwości które niestety już się pojawiły i skracać czas regeneracji i powrotu do zdrowia a wysiłków.
Niewiele z bieżących elementów naszego pożywienia wpadających na delikatną kondycję stawów to:
1. BIAŁKO[/b]
Białko to czołowy budulec chrząstki stawowej. Dlatego pamiętajmy by w swej diecie ujawniły się jaja, chude mięsa, ryby, produkty mleczne jak np. kefiry, jogurty czy twarogi, jednak również równie istotne soja, fasola, groch, soczewica itd., które są źródłem białek roślinnych. Mówiąc o białkach warto wspomnieć o często znanej żelatynie a jej wpływie na stawy lub kości. Żelatyna pozyskiwana jest na metodzie reakcji chemicznych z kolagenu czyli białka będącego główny czynnik np. ścięgien. Powinno się wydawać więc, że będzie przedstawiała korzystny nacisk na krajowy program ruchu. Że w ostatnim pierwiastku pytania są niejednoznaczne. Pamiętajmy, że biorąc gotowe sklepowe galaretki mięsne, rybne, owocowe czy np. żelki fundujemy własnemu układowi dodatkowo dawkę barwników, konserwantów i węglowodanu, co dobrze na nasze stawy nie wpłynie, a daj może podnieść stan zapalny.
<b.2. PRZECIWUTLENIACZE[/b]
Ta otwarta grupa ruchów może chronić zwyrodnieniom stawów, oraz spowalniać ich procesy starzenia się. Obniżają one bo powstawanie wolnych rodników w rodzimym układzie, a ponad palą ostatnie natychmiast powstałe. Wolne rodniki to części, które gdy pojawią się w nadmiarze w lokalnym ustroju mogą m.in. sprzyjać powstawaniu zmian zapalnych.
Wśród przeciwutleniaczy na wzmocnienie przede każdym zasługuje WITAMINA C, jaka jest niezastąpiona w syntezie kolagenu, który jako obecnie wspomniałam jest ważnym białkiem odpowiadającym m.in. za kondycję stawów czy ścięgien. Przebywa w takich towarach spożywczych kiedy np. chrzan, jarmuż, papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta włoska, kalafior, brokuły, brukselka, czarne porzeczki, kiwi, truskawki, owoce cytrusowe. Oprócz ostatniej kategorii warto także dodać o prawie częstych w Polsce owocach granatu. Badania pokazują, iż mogą one pomóc w usuwaniu przewlekłych stanów zapalnych oraz zahamować ich podniesienie.
Wspominając o przeciwutleniaczach i aktywnych rodnikach muszę też dodać o takich czynnikach mineralnych jak CYNK, czy ŻELAZO. Cechy też jak składowe enzymów przeciwutleniających mogą hamować procesom zapalnym wpadającym w zbiornikach. Cynk odkryjemy w takich artykułach jak: mięso, sery podpuszczkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, pestki dyni. Jeżeli należy a o żelazo jego największym centrum jest ciało i podroby (np. wątróbka), tylko wykryjemy go również póz. w młodych roślinach, soczewicy czy amarantusie.
3. KWASY OMEGA-3[/b]
Kwasy też mogą łagodzić nasilenie stanów zapalnych, które natychmiast się pojawiły, ale również mogą przeciwdziałać stworzeniu kolejnych. Odnajdziemy spożywa w grubych rybach morskich jak: halibut, łosoś, makrela, sarydnki, tuńczyk, śledzie. Ich podłożem są także siemię lniane, orzechy włoskie lub olej rzepakowy. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która także wykazuje działanie przeciwzapalne.
4. WITAMINA D[/b]
Zaobserwowano kontakt pomiędzy ograniczoną zawartością witaminy D w układzie, i zapaleniem stawów i kości kolana. Najodpowiedniejszym jej źródłem wśród produktów spożywczych są ryby morskie: łosoś, halibut, sardynki, pstrąg, śledzie. W młodszych ilościach złapiemy ją i w pieczarkach. Zresztą stanowi ona robiona w piłce pod wpływem promieni słonecznych, dlatego w majach letnich właściwie nie stanowi faktów spośród jej niedoborami w układzie, oraz w majach ciepłych w swej strefie klimatycznej także przy nadal dość niskim zużyciu ryb przez Polaków pokrycie zlecenia jest nie często niedostateczne.
Jeżeli wolisz radować się dobrą formą naszych stawów - nie zapominaj na co dzień o tych trochę czynnikach, jakie kosztuje kopią bądź osiągną zostawić w łatwej kondycji!
5 Knee active plus[/b] na silne stawy.
Jedynym spośród zabiegów na twarde stawy pewnie żyć stabilizator kolan knee active. Dzieki zastosowaniu współczesnych technice przyznaje on dobroczynny przychód na rodzime kolana.Stabilizator jest paski, dzięki którym w oczywisty sposób dobierzemy go do krajowych kończyn. Materiał stabilizatora jest rzekomo zbudowany z słabych materiałów, jakie nie krępują naszych stylów.
Wiecej na materiał tegoż artykułu dowiesz się tutaj.
Literatura[/b]
Czerwińska D.,2014. Dieta sprzyjająca dobrą kondyncję stawów. Food Forum; 2(5), 49-53.
Dziak A., 2001. Dysfunction of the joints. Acta Clinic; 2, 129-136.
EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to collagen hydrolysate and maintenance of joints pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011; 9(7), 2291.
Fetterman J.W., Zdanowicz M. M., 2009. Therapeutic potential of n-3 polyunsaturated fatty acids in disease. Am J Health-Syst Pharm; 66, 1169-1179.
Heidari B., Heidari P., Hajian-Tilaki K., 2011. Association between serum vitamin D deficiency and knee osteoarthritis. International Orthopaedics; 35, 1627–1631.
Hładki W., Lorkowski J., Kotela I., 2012. Skuteczność łagodzenia objawów choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego doustnym preparatem glukozaminy. Ostry dyżur; 5(1-2), 21-24.
Ilana N.A.,Osborne R.H., 2012. Obesity and increased burden of hip and knee joint disease in Australia: Results from a national survey. BMC Musculoskeletal Disorders; 13, 254.
King L.K., March L., 2013. Obesity & osteoarthritis. Indian J Med Res; 138, 185-193.
Kunachowicz H., Nadolna I., i wsp.,2011. Wartość odżywcza niektórych produktów spożywczych i potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Lopez H. L., 2012. Nutritional Interventions to Prevent and Treat Osteoarthritis. Part I:Focus on Fatty Acids and Macronutrients (Osteoarthritis Supplement). Physical Medicine and Rehabilitation;4,145-154.
Sharma L., Chang A., 2007. Overweight: Advancing our understanding of its impact on the knee and the hip. Ann Rheum Dis; 66, 141-142.
Zając A., Zydek G., Michalczyk M., i wsp., 2014. Żywienie i suplementacja w wysiłku, przerwy również stanach chorobowych. Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego, Katowice.